Orthopedisch Manuele Therapie

Manuele therapie is een master specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van wervelkolomklachten en bewegingsbeperkingen van gewrichten. Bewegingsbeperkingen gaan vaak gepaard met zowel pijn als met het slechter kunnen bewegen van een bepaald gewricht of gewrichten. Hierbij kunt u pijnklachten ervaren in het gewricht zelf, maar ook stijve en pijnlijke spieren en/of  uitstralende pijn. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; vaak ervaart u direct een afname van pijnklachten, een toename van de mobiliteit van gewrichten en de houdingen en bewegingen verlopen gemakkelijker.

manuele therapie

Onderzoek
Door zijn achtergrond staat een manueel therapeut om met name complexe gewrichtsklachten op te lossen. Zijn onderzoek bestaat met name uit het onderzoeken van spieren, gewricht en zenuwklachten. Daarnaast is hij gespecialiseerd in het onderzoeken van complexere al langer bestaande klachten welke over meerdere gewrichten.

Bent u benieuwd of manuele therapie voor u een meerwaarde kan zijn, maak dan een afspraak met de manueel therapeut. Hij kan door middel van het fysiotherapeutisch onderzoek vaststellen of u in aanmerking komt voor manuele therapie.

Behandeling

In zijn behandelingen maakt de Manueel Therapeut gebruik van specifieke handelingen zoals mobilisaties en manipulaties welke gericht zijn op het vergroten van de mobiliteit van gewrichten. Manipulaties, in de volksmond ook wel ‘’kraken’’ genoemd is een specifieke handeling welke alleen door een manueel therapeut uitgevoerd mag worden.

Enkele voorbeelden van klachten die een manueel therapeut behandeld zijn;

  • hoofd- en nekklachten welke gebaard kunnen gaan met het minder goed kunnen bewegen van de nek
  • nek- en schouderklachten (eventueel met uitstraling in de armen)
  • rugklachten hoger in de rust met pijn in de ribben en borst.
  • lage rugklachten (eventueel met uitstraling richting de bil en benen)
  • vormen van duizeligheid welke opgewekt worden door bewegingen van de nek
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Kosten
Manuele Therapie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Echter is dit niet zo bij alle verzekeraars en kan het aantal behandelingen voor Manuele therapie beperkt zijn en afwijkend van de behandelingen fysiotherapie. Mocht u twijfelen of uw aanvullende verzekering Manuele Therapie dekt, dan kunt u dit het beste navragen bij uw eigen zorgverzekeraar.

Wilt u meer weten over onze behandeling?

Stel een vrijblijvende vraag aan door het contactformulier in te vullen.